Jollaliivit
Hyvä jolla-/veneilyliivi on välttämätön aina kun ollaan vesillä leirillä tai viikkoharjoituksissa. Mukavimmat päällä jollailessa ovat kompaktit ja joustavat kilpapurjehdukseen ja kevytveneilyyn tarkoitetut kauluksettomat kelluntaliivit.
Crewsaver PRO 50N SZ kelluntaliivi >
Seuroilta löytyy jollaliivejä myös lainaksi, joten omien liivien hankinta ennen leiriä ei ole välttämätöntä.
Neopreenikengät
Pitävät ja märkänäkin lämpimät neporeenikengät ovat loistava varuste jollapurjehtijalle. Neporeenkikenkiä valmistetaan varrettomina ja varrellisina. Varrettomat neopreenotossut on helppo pukea ja sopivan hyvin myös kuivapuvun kanssa. Varrelliset neporeennikengät suojaavat nilkkoja paremmin märkäpuvun kanssa.
Crewsaver Granite neopreenikengät >
Hyvällä ilmalla pärjää myös kevyillä lenkkareilla tai tennareilla jotka kestävät vettä, joten neopreenikenkien hankkiminen ennen leiriä ei ole välttämätöntä. Sadekelillä kumisaappaat pitävät jalat kuivana, mutta uidessa tippuvat helposti jalasta.
Märkä- tai kuivapuku
Märkä- ja kuivapuvut ovat aktiivisen jollapurjehtian tärkeimpiä varusteita. Märkäpuku sopii lähes kaikkiin olosuhteisiin ja sitä voi täydentää pukemalla päälle toisen vaatekerroksen. Kuivapukua tarvitaan purjehdittaessa avoimissa olosuhteissa sekä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.
neopreenista valmistettuja märkäpukuja myydään useita erilaisia, kokonaisia – lyhyitä ja pitkiä, sekä erillisiä alaosia ja yläosia. Sopiva märkäpuvun paksuus jollapurjehdukseen lapsille on 3-4mm. Yleiskäyttöisin märkäpuku aloittelevalle jollapurjehtijalle on kokonainen pitkähihainen ja -lahkeinen märkäpuku. Erilaisilla malleilla voi hakea mukavuutta, kokeneemmat purjehtijat suosivat usein pitkälahkeista haalarimallia jota voi käyttää pelkän UV-suojapaidan tai erillisen purjehdustopin kanssa.
Purjehduksen tarkoitetut kuivapuvut ovat huomattavasti kalliimpia kuin märkäpuvut, eivätkä sovi kovin lämpimälle säälle. Purjehdukseen tarkoitetut kuivapuvut eivät ole kellunta-asuja eivätkä pelastaustumispukuja ja niiden kanssa tulee aina käyttää pelastusliivejä.
Hyvällä ilmalla kun purjehditaan lähellä rantaa pärjää usein myös shortseilla ja t-paidalla. Märkäpuvun hankinta leirille ei ole välttämätöntä mutta mikäli vedessä peuhaaminen on yhtään mieluisaa sopivankokoisen neopreeniasun hankkiminen on erittäin suositeltavaa.
Käsineet
Kylmemmällä ilmalla ja kovemmalla kelillä kun kädet kastuvat käsineet ovat välttämättömät, mutta useat purjehtijat tykkäävät käyttää käsineitä aina. Sopivat käsineet kelin ja mieltymyksen mukaan auttavat pitämään kädet lämpöisinä kelissä kuin kelissä. Purjehdukseen suunniteltuja neporeenikäsineitä on saatavilla venetarvikeliikkeistä, vaihtoehtoisesti voi käyttää myös työkäsineitä joita saa rautakaupoista. Esimerkiksi Motonetistä löytyy useita erilaisia tarkoitukseen ja eri keleihin sopivia työkäsineitä myös pienissä ko’oissa. Käsineet eivät ole välttämättömät leiriellä, eivätkä kaikki tykkää käyttää käsineitä, mutta jotta purjehtiminen on kivaa kannattaa pitää huoli siitä että pysyy aina lämpimänä niin käsistä, jaloista kuin päästäkin.
Pipo, lippis tai huivi
Pään suojaaminen sekä tuulelta että auringolta on yhtä tärkeää kuin käsien ja jalkojen suojaaminen. Kylemmällä kelillä tuulelta ja kylmyydeltä suojaava tiivisneuleinen tai vuorellinen pipo on paras päähine. Auringolta ja tuulelta voi hyvin lippiksellä tai lierihatulla. Ohut pipo tai huvi sopivat myös lämpimämmälle säälle, mutta myös silmien suojaaminen aurinkolaseilla on tällöin suositeltavaa.
Muut varusteet
Lisäksi mukaan niin leireille kuin viikkoharjoituksiin on hyvä ottaa mukaan juomapullo, tarpeen mukaan aurinkovoidetta tai aurinkolasit, sekä pyyhe ja vaihtovaatteet.