Vanhemmille

Minkä ikäisenä voi aloittaa?

Suoranaista alaikärajaa purjehduksen aloittamiseen ei ole olemassa. Suosittelemme että päiväleirille osallistujat ovat käyneet koulua ensimmäisen vuotensa. Lapsen kyky ottaa vastaan tietoa ja ohjeita on useimmilla lapsilla ensimmäisen kouluvuoden jälkeen riittävällä tasolla leirillä tarvittavaan yhdessä toimimiseen ja perusteiden oppimiseen.

Alakouluikäisten lasten on helppo oppia motorisia veneen käsittelyyn liittyviä taitoja, siksi jollan kaataminen ja erilainen temppuilu jollan kanssa on aluksi tärkeämpää kuin oikeaan suuntaan purjehtiminen tai purjeen säätäminen täysin oikein. Yläkouluikäiset oppivat puolestaan nopeasti veneen ohjaamiseen oikeaan suuntaan ja purjeen trimmaamisen perusteet, mutta motoristen jollan käsittelyyn liittyvien taitojen omaksuminen on usein hitaampaa kuin alakouluikäisillä.

Onko purjehtiminen turvallista?

Purjehtiminen on turvallista ja loukaantumisia harjoitukissa tai kilpailuissa tapahtuu todella harvoin. Vanhempien on syytä muistaa että Optimisti ja Zoom8-jollat ovat kevytveneitä, mikä tarkoittaa sitä, että ne pysyvät pystyssä ensisijaisesti purjehtijan painon avulla.

Tuulenpuuskan yllättäessä saattaa käydä niin että vene kaatuu tai tippuu jollasta – siksi jollan pystyyn nostamista harjoitellaankin heti harjoitusten alkuvaihessa. Jollilla ei pysty purjehtimaan kaatumatta joskus, vaan jollalla kaatuminen ja sen ylös nostaminen on osa lajia.

Lajin märän luonteen vuoksi on syytä pukeutua vesille olosuhteiden edellyttämällä tavalla, eli siten että jos olosuhteet ovat sellaiset että kaatumisvaara on olemassa niin veteen pulahdettua ei tule liian kylmä!

Ohjaajina leireillä ja viikkoharharjoituksissa toimivat Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) junioriohjaaja tai valmentaja koulutuksen käyneet nuoret sekä aikuiset.

Onko purjehtiminen urheilua?

Purjehdus on mukava, monipuolinen liikunnallinen harrastus. Iän myötä ja taitojen kasvaessa purjehduksesta tulee urheilua, joko omien taitojen mittaamista luonnonvoimia vastaan tai kilpaurheilua kansallisessa tai kansainvälisessä mittakaavassa.

Millä jollalla kannattaa aloittaa purjehtiminen?

Optimistijolla on usein se ensimmäinen ”purjevene”, jolla juniorit opettelevat veneen hallintaa erilaisissa tuulissa ja tilanteissa. Optimistijollalla kannattaa aloittaa aina jos on alle 12 vuotias tai pienikokoinen. Yli 12 vuotiaat ja isokokoisemmat voivat aloittaa myös Zoom8 jollalla. Isommat jollat vaativat huomattavasti enemmän osaamista ja nopeampaa reagointia kuin Optimisti ja Zoom8 jollat.

Mitä varusteita tarvitaan?

On tärkeää pukeutua leireille ja harjoituksiin asianmukaisiin vaatteisiin:

  • sopivat, mukavat ja purjehtijan painon mukaiset purjehdusliivit
  • tuulta pitävä, kastumista pelkäämätön asu
  • märkäpuku on lähes välttämättömyys keväällä ja syksyllä, kesällä pärjää hyvin ilmankin
  • aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä oloissamme purjehdittaessa kuivapuku pitää purjehtijan lämpimänä
  • neopreenitossut sopivat jalkaan niin märkä kuin kuivapuvunkin kanssa, mutta kevyillä pitäväpohjaisilla lenkkareillakin jotka kestää vettä voi hyvin purjehtia
  • aurinkolasit ja hyvä päähine sään mukaan (piposta lippikseen)
  • kylmemmällä kelillä tai sateella sopivat purjehduskäsineet tai kumipinnoitetut työhanskat
  • pyyhe ja vaihtovaatteet aina mukana, keli voi muuttua päivän aikana niin kannattaa pakata mukaan kevyempää ja lämpimämpää varalle
  • lisäksi vahvakertoimiset suojavoiteet suojaavat auringon säteiltä
  • juomapullo, kannattaa jättää vajaaksi täyttäessä niin pullo kelluu

Lue lisää varusteista ja mistä voit hankkia niitä.

Kuinka leirin jälkeen voi jatkaa?

Perustaidot oppii nopeasti osallistumalla leirille, mutta purjehdusta harrastetaan ensisijaisesti osallistumalla purjehduskaudella jokaviikkoisiin harjoituksiin vähintään kerran viikossa. East Side Sailing Teamin toimintaa järjestävät seurat järjestävät vihreän ja sinisen ryhmän viikkoharjoituksia kaikissa Lasten Purjehduskoulun satamissa. Kilparyhmien harjoituksia ei järjestetä joka satamassa, mutta seurojen välisellä sopimuksella voivat ESST:n seurojen jäsenet osallistua toisen seuran järjestämään harjoitusryhmään samalla hinnalla kuin järjestävän seuran jäsenet.

Lisää tietoa harjoitusryhmistä saat seurojen vastuuvalmentajilta ja junioripäälliköiltä. Uusia harjoitusryhmiä perustetaan aina tarvittavan osallistujamäärän mukaan.

Tarvitaanko vanhempia?

Myös jollapurjehdus on koko perheen yhteistä toimintaa. Aloittelevat purjehtijat tarvitsevat apua jollansa purjehduskuntoon laittamisessa ja vanhempien apua tarvitaan aluksi myös jollan kääntämiseen rannalla sekä laiturista lähtöjen ja saapumisten kanssa.

Perustaidot opittua purjehtijat selvityvät näistä tehtävistä itsenäisesti, mutta tarvitsevat vielä vanhemman tukea ja kannustusta rannalla ja kotona.

Pursiseurat tarvitsevat vanhempia myös pääosin talkootyönä tapahtuvan seuratoiminnan hoitamiseen ja kehittämiseen. East Side Sailing Team toiminta on pääosin vapaaehtoisten vanhempien ja seura-aktiivien organisoimaa. Käytännön valmennuksen hoitavat kuitenkin pääsääntöisesti palkatut koulutetut ohjaajat ja valmentajat.

Mitä purjehtiminen maksaa?

Leireille osallistuneet voivat osallistua seurojen vihreän ja sinisen ryhmän harjoituksiin leirin jälkeen useimmiten ilman eri maksua. Vain harjoitusryhmiin osallistuvat maksavat kausimaksun joka määräytyy osallistujamäärän, valmentajien määrän ja valmennusohjelmaan sisältyvien tapahtumien mukaan. Tarkemmat tiedot harjoituksista ja maksuista saat ryhmien vastuuvalmentajilta tai järjestävän seuran junioripäälliköltä.

Tarvitseeko hankkia oma jolla?

Aloittelijat käyttävät harjoituksissa seurojen omia harjoitusjollia, joten omaa venettä ei tarvitse hankkia. Vihreän ja sinisen ryhmän purjehtijat purjehtijat ensisijaisesti seurojen jollilla. Punaiseen ryhmään siirryttäessä suositellaan oman jollan hankkimista, myös kilpailuhin tarvittavien vakuutusten vuoksi. Seuroilta löytyy kuitenkin myös muutamia vakuutettuja kilpajollia lainattavaksi.

Onko harjoituksia myös talvella?

East Side Sailing Team järjestää purjehduksen talviohjelmaa joissa on tapaamisia liikunallisissa merkeissä 1-2 kertaa viikossa.

Mistä löytyy lisää tietoa?

Lisää hyödyllistä tietoa junioripurjehduksesta löydät Optimistijollaliiton sivuilta.

Suomen purjehdus ja veneilyliiton järjestämästä toiminnasta löytyy tietoa Suomen purjehdus ja veneily liiton sivuilta.

Mikäli jotain jää epäselväksi, kannattaa aina kysyä seuran junioripääliköiltä tai valmentajilta.